Quantcast
Channel: Coöperatie STEK
Viewing all articles
Browse latest Browse all 134

UngerTuin – van grasveld tot buurttuin

$
0
0

Bewoners van het Ungerplein hebben de handen ineengeslagen om dit voormalige grasveld om te toveren tot een tuin met een hoge biodiversiteit. Samen met Gemeente Rotterdam en Stek de stadstuinwinkel is er een plan gemaakt voor deze tijdelijke inrichting. In vijf jaar tijd hebben de bewoners het plan (grotendeels) zelf uitgevoerd. De beplanting aan de zuidwest-zijde is onderdeel van het project ‘Flora voor Fauna’ en is ingeplant met vlindervriendelijke beplanting. De beplanting aan de zijde van de Schiekade is samen met ‘Stadslab Luchtkwaliteit’ geselecteerd en bestaat uit soorten met luchtzuiverende eigenschappen. Een half verhard pad leidt buurtbewoners en voorbijgangers langs de beplanting.

Ungerplein 't jaar rond

Vlinderbeplanting
De beplanting in het vlinderdeel van het Ungerplein bestaat uit waardplanten voor rupsen en bloeiende planten met nectar voor vlinders.
Elke vlindersoort legt zijn eitjes op een specifieke plant, de zogenaamde waardplant. Zodra de eitjes uitkomen moet er voldoende voedsel aanwezig zijn voor de rupsen. De rupsen zijn kritische eters en lusten alleen het blad van hun eigen waardplant. Tijdens het verpoppen transformeren de rupsen tot vlinders. De vlinders oriënteren zich op kleuren en ze gaan op zoek naar een grote groep van hun favoriete bloeiende plant. Vlinders hebben een lange roltong waarmee ze diep in de bloem nectar kunnen pakken. Het zijn overigens echte zonaanbidders.
Enkele planten ter ondersteuning van de vlinder:
Vlinderstruik – Buddleja davidii
Koninginnekruid – Eupatorium maculatum
Gamander – Teucrium fruticans
Dropplant – Agastache foeniculum

Luchtzuiverende beplanting
Het vak aan de zijde van de Schiekade bestaat uit plantensoorten met luchtzuiverende eigenschappen. In kleine mate filteren deze planten gasvormige vervuiling en pakken ze kleine deeltjes (fijnstof) uit de lucht.
Gassen worden door de plant opgenomen door de huidmondjes en intern verwerkt tot biomassa. Hoe groter de huidmondjes, hoe meer gas er ingeademd wordt. Fijnstof slaat neer op de beplanting. De hoeveelheid deeltjes dat neerslaat op een plant is afhankelijk van de bladvorm en blad- en stengeltextuur. Fijnstof blijft bijvoorbeeld hangen tussen de minuscule haartjes op bladplanten en kleven aan het hars van naaldsoorten.
Een kritische noot: Het wegnemen van de vervuilende bron werkt vele malen effectiever. Pakt dus de fiets in plaats van de auto!
Enkele planten met luchtzuiverende eigenschappen:
Grote veldbies – Luzula sylvatica
Olijfwilg – Elaeagnus ebbingei
Bergden – Pinus mugo
Prachtriet – Miscanthus sinensis ‘morning light’


Viewing all articles
Browse latest Browse all 134